IPad Pro срещу MacBook Pro: Каква е разликата?

Съдържание:

IPad Pro срещу MacBook Pro: Каква е разликата?
IPad Pro срещу MacBook Pro: Каква е разликата?
Anonim

iPad Pro и MacBook Pro на Apple често се използват за изпълнение на едни и същи задачи. Можете да ги използвате за сърфиране в интернет, пазаруване онлайн, изпращане на имейли, редактиране на видеоклипове или игра на игри.

Въпреки това, iPad Pro и MacBook Pro имат различни приоритети. Повечето потребители могат да очакват и двете устройства да се справят с ежедневната употреба, но има ситуации, в които едното очевидно побеждава другото. Ето какво трябва да знаете, преди да купите.

Image
Image

Общи констатации

  • Лек, преносим и многофункционален
  • Има сензорен екран с поддръжка на Apple Pencil
  • Опростен, интуитивен интерфейс
  • Многозадачността е възможна, но ограничена
  • Ограничена поддръжка за външни устройства и дисплеи
  • Страхотно за многозадачност
  • Отлично управление на файлове
  • Изобилие от персонализиране
  • Няма сензорен екран
  • Интерфейсът може да бъде объркващ

iPad Pro и MacBook Pro си приличат по много начини и днес повече, отколкото когато и да било в миналото.

Magic Keyboard на Apple за iPad Pro и добавянето на поддръжка на мишка за iPadOS означават, че можете да използвате iPad Pro като лаптоп. Линията MacBook Pro преминава към Apple Silicon, обединявайки дизайна на процесорите в продуктите на Apple.

Не можете обаче да превърнете MacBook Pro в таблет и това подчертава фундаментална разлика. iPad Pro може да се използва на бюро, стоящ в автобус или легнал в леглото. Можете да използвате MacBook Pro само на равна повърхност.

Това, което липсва на MacBook Pro в гъвкавостта, той печели в персонализирането. MacBook Pro може да изпълнява повече софтуер, защото има достъп до приложения извън собствения си App Store. Можете да се заровите в опции, които няма да намерите на никой iPad. MacBook Pro може също да се свързва с повече външни устройства едновременно.

Лекота на използване и гъвкавост

Image
Image

Можете да използвате iPad както ви е удобно, а iPadOS се адаптира според това как го използвате. Ако искате да преминете от таблет към лаптоп, не отваряте кутия, за да направите този избор. Просто прикрепете Magic Keyboard и започнете да пишете.

MacBook Pro на Apple, който работи с macOS, се гордее с лекотата си на използване в сравнение с Windows. Това има добра причина. MacOS е достъпна и Apple е приложила уроците, научени от успеха на iOS, към дизайна на macOS.

Все пак macOS проследява произхода си до оригиналната Mac OS, издадена през 1984 г. Apple я проектира за използване на бюро с клавиатура и мишка от хора, запознати с домашните компютри. Apple премахна триенето от macOS през годините, но никога няма да разклати това наследство. MacBook винаги ще бъде по-сложен от iPad. Трябва да смятате това за отрицателно само ако търсите простота.

Многозадачност

Image
Image

И iPad Pro, и MacBook Pro поддържат многозадачност, но MacBook Pro е фаворит.

Многозадачността на iPad Pro е елементарна. Можете да отворите две приложения едно до друго в Split View или да използвате функция, наречена Slide Over, за да поставите едно приложение върху друго. iPad Pro също така поддържа картина в картина, а iPad има няколко жеста с докосване, предназначени да направят превключването между приложения лесно.

MacBook Pro няма ограничение за броя на приложенията, които можете да отваряте и използвате. Можете да гледате няколко видеоклипа едновременно. Можете да експортирате видеоклип от Adobe Premiere Pro, докато разговаряте в Slack с колеги, гледате любимите си риалити сериали и следите входящите имейли.

Поддръжката на външен дисплей на iPad Pro е ограничена. Можете да го свържете към външен дисплей, но iPad Pro ще отразява само неговия екран. Всички MacBook Pro могат да разширят използваемото пространство на дисплея до поне един външен дисплей и да обработват множество аспекти и разделителни способности.

Поддръжка на сензорен екран и Apple Pencil

Image
Image

Това е очевидно. Всеки iPad Pro има сензорен екран и поддръжка на Apple Pencil, нещо, което никой MacBook Pro няма.

Повечето хора ще възприемат това като въпрос на удобство, но за много творци това е по-дълбоко. iPad Pro с Apple Pencil е мощен инструмент за дигитално създаване веднага.

Собственик на MacBook Pro, който търси подобни функции, трябва да купи специално създаден таблет за рисуване като Wacom Cintiq 22, който е по-скъп от iPad Pro. Дори тогава настройката на Wacom е подходяща само за използване на бюро в студио.

Всеки, който прекарва много време със стилус, ще иска iPad Pro. Това е ненадмината стойност за артистите.

Персонализиране

MacOS е сложен, но поддържа широко персонализиране. Ето само извадка от опции, достъпни на MacBook Pro, които iPad Pro няма да ви позволи да докоснете.

  • Разделителна способност или пропорция на вграден или външен дисплей
  • Настройки на файловата директория
  • Разширени настройки за принтер или скенер
  • Разширено управление на захранването, като събуждане по LAN или критично ниво на батерията
  • Инсталиране на приложения, които не са закупени от App Store

iPad Pro не поддържа много функции, особено тези, свързани с външни устройства. Не можете да използвате iPad Pro като файлов сървър. Можете да го използвате с кабелни принтери, но не е лесно да се настрои. iPad Pro не поддържа външни скенери. App Store на Apple блокира софтуера за виртуализация, така че не можете да стартирате Windows или Linux в приложение за виртуализация.

В този момент може би се чудите "на кого му пука?" Повечето хора не се интересуват от горните задачи. Все пак е важно да знаете за тези ограничения, преди да купите, тъй като iPad Pro може да не поддържа тази единствена функция, от която се нуждаете.

Не можете да кодирате на iPad

Говорейки за ограничения, ето едно важно. iPad Pro не е инструмент за програмисти.

iPad Pro не поддържа Xcode, интегрираната среда за разработка, която Apple предоставя на разработчиците на приложения. Иронично е, защото Xcode се използва за създаване на приложения за iPad, но няма признаци, че Apple планира да промени посоката по този въпрос.

Не можете да използвате iPad Pro и за стартиране на други среди за разработка на софтуер. Нямате късмет от Microsoft BASIC до игралния двигател на Unity.

iPad Pro има достъп до интернет, така че да имате достъп до онлайн инструменти като GitPod. Тези инструменти обаче няма да са достатъчни, за да задоволят повечето програмисти и ще ви трябват други устройства, за да тествате работата си правилно.

Окончателната присъда

Изборът между iPad Pro и MacBook Pro е избор между достъпна гъвкавост или мощно персонализиране и възможности.

iPad Pro е интуитивен и лесен за използване, но полезен за много потребители в много ситуации. Един дигитален художник ще го използва по различен начин от видеооператор, който ще го използва по различен начин от геймър, но и тримата ще намерят iPad Pro за прост.

MacBook Pro е сложен и персонализиран. Можете да разширите функциите му по мощни начини, за да изпълнявате конкретни задачи, които iPad не може да направи. Можете да го използвате за хостване на файлове, създаване на приложение за iPhone или iPad или захранване на работна станция с три монитора, но ще трябва да положите малко работа.

Препоръчано: